Zatímco se obchody proměňují v pestrobarevná čokoládová království plná kuřátek, beránků, zajíčků a vajíček, my si klademe skoro až existenční otázku. Proč chutná velikonoční čokoláda lépe než ta běžná? Je to magie? Dětství? Marketing? Věda říká: Od všeho trochu a ještě něco navíc!

Chemická rovnice slasti: kakao + nostalgie = blaho
Podle výzkumu australských odborníků na výživu Margaret Murray a Andrewa Costanza (z univerzit Swinburne a Deakin) není mezi velikonoční a běžnou čokoládou téměř žádný rozdíl ve složení, porovnávají-li se produkty stejné značky (totožné kvality). Obě varianty zkoumaných vzorků měly zhruba 2 200 kJ energie, 7 g bílkovin, 31 g tuku a 55 g cukru na 100 g. Obsah kakaa a mléčných složek byl rovněž podobný (vajíčko mělo 28 % kakaa, blok 27 %).
Tak proč má člověk pocit, že právě velikonoční čokoláda by si zasloužila vlastní michelinskou hvězdu?
Za vše může geometrie čokoládové rozkoše
Odpověď se skrývá v tom, jak čokoládu vnímáte nejen chutí, nýbrž také čichem, hmatem a… no dobře, i srdcem.
Zatímco chuť vnímáte jako sladkou/hořkou, textura a vůně tvoří skutečnou symfonii pro mozek. Kupříkladu duté čokoládové vajíčko má jasnou výhodu: díky větší ploše se v ústech rozpouští rychleji a uvolňuje více aromatických látek. Navíc jeho kulatý tvar mozek automaticky interpretuje jako lahodně krémovější. Ačkoli složení je stejné, smysly se snadno nechají oklamat.
Tento efekt potvrzuje i studie z Oxfordské university, která zjistila, že kulaté tvary v jídle zvyšují vnímanou sladkost a krémovitost (Piqueras-Fiszman & Spence). Nabízí se otázka: Platí to pouze v jídle? Na to zatím odpověď neznáme (a našich EX se ptát nechceme).
Pomalu rozpustit, nebo divoce zakousnout?
Podle vědců způsob, jakým čokoládu jíte, ovlivňuje její chuť. Pokud ji pomalu necháváte rozpouštět na jazyku, uvolní se více aromat. Pokud ji hryžete jak hladový králík mrkev, zážitek je kratší, méně intenzivní. (Murray & Costanzo, 2025)
Umění zpomalit může být klíčem k osvícení. Přinejmenším k čokoládovému.
Vzpomínky v každém soustu
Jako u všeho vstupuje do hry rovněž psychologie okamžiku. Atmosféra a vzpomínky vytvářejí silný emocionální náboj. A jak ví každý zkušený mlsoun, emocionální kontext zásadně ovlivňuje vnímání chuti.

Velikonoční čokoláda (nejen ta) je víc než jen cukr
Až letos rozbalíte čokoládové vejce a pomyslíte si „hmmm, tohle je fakt jiný kalibr“, budete už vědět, že to není trik výrobců (většinou), ale trik vašeho vlastního mozku.
Velikonoční čokoládové figurky jsou pěkně zakulacené, rozpouští se jinak… a hlavně – jíte je s radostí. Proto chutnají lépe.
Přejeme šťastné Velikonoce!
Chutná vám velikonoční čokoláda/edice víc než obyčejná?
Autoři: Robert Svoboda, Iva Preislerová
Zdroj: What’s the difference between Easter egg chocolate and regular chocolate? The Conversation
Potěšte své okolí, rozvíjejte debaty, stimulujte mysl. Sdílejte článek na:
Zalezi hodne na kvalite cokolady. Kdyz budu mit cokoladu napr. Lindt, tak je dobra tabulka i zajicek protoze je celkove kvalita vysoka. Nekterym nekvalitnim vyrobkum nepomuze ani tvar. 😀
Souhlasím. Lindt je také jedna z mých srdcovek a chutnala by mi asi i v tom nejnevhodnějším tvaru. ♥
Presne tak,souhlasim.