Vědci překvapují: Žvýkání dřívek může zlepšit paměť i myšlení

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuVěda
  • Čas na čtení:6 min. čtení

Zapomeňte na žvýkačky – pokud chcete posílit mozek, sáhněte po něčem tvrdším. Třeba po dřívku! Ne, není to vtip, ale závěr vědecké studie. Nový výzkum ukazuje, že žvýkání tvrdších materiálů podporuje paměť, rychlost myšlení a také zvyšuje hladinu klíčového antioxidantu v mozku.

Portidea žvýkání

Blahodárné účinky žvýkání jsou již dávno známy, ale…

Blahodárný vliv žvýkání není novinkou. Dřívější studie už prokázaly, že žvýkání žvýkačky není jen o svěžím dechu a ochraně zubů – má potenciál zmírnit stres, pozvednout náladu, zlepšit paměť, pozornost i rychlost myšlení a učení. Nový výzkum ale přitvrdil a přináší zajímavé poznatky. 

Tvrdší žvýkání = bystřejší mozek

Studie publikovaná v časopise Frontiers in Systems Neuroscience zjistila, že žvýkání tvrdších materiálů (např. dřívka) zvyšuje hladinu glutathionu (GSH) v mozku, což posiluje kognitivní schopnosti – tedy kvalitu + rychlost našeho myšlení, učení a řešení problémů

Co je glutathion (GSH)

Glutathion je hlavní antioxidant v našem mozku. Představte si ho jako ochránce, který brání mozkové buňky před poškozením. Vědci si jsou již dlouho vědomi jeho důležitosti. Jestli může běžné žvýkání ovlivnit jeho množství v mozku však zkoumali až nyní. 

Jak probíhal výzkum

Vědci pracovali s 52 zdravými vysokoškolskými studenty rozdělených do 2 skupin:Dřívka

  • První skupina (27 lidí: 13 mužů, 14 žen) žvýkala žvýkačky z parafínového vosku.
  • Druhá skupina (25 lidí: 11 mužů, 14 žen) žvýkala lékařské dřevěné špachtle.

Průměrný věk účastníků byl 22 let. Mezi oběma skupinami nebyly zjištěny žádné významné rozdíly v sociodemografických charakteristikách.

Experiment probíhal jednoduše. Studenti žvýkali svůj přidělený materiál celkem 5 minut, přičemž se střídalo 30 sekund žvýkání, 30 sekund odpočinku. Odborníci měřili hladiny GSH v přední cingulární kůře (oblast spojená s rozhodováním a emocemi) pomocí magnetické rezonanční spektroskopie, před žvýkáním i po něm. Zároveň testovali paměť a další mozkové funkce pomocí standardních psychologických testů. 

Výsledek? Psi už vědí

Jedná se o vůbec první studii, která naznačuje, že žvýkání zvyšuje hladinu glutathionu (klíčového antioxidantu) v lidském mozku. A co je ještě zajímavější – skupina žvýkající dřívka zaznamenala větší nárůst GSH než skupina žvýkající parafínový vosk. Proč? Mírně tvrdší žvýkání stimuluje mozek více než běžné žvýkačky, pravděpodobně díky intenzivnější práci svalů. Výzkum také ukázal, že čím více se zvýšila hladina tohoto antioxidantu, tím lepší výsledky měli studenti v paměťových testech.

Žvýkání něčeho tvrdšího (např. dřívka) může být jednoduchým způsobem, jak posílit paměť a celkově zlepšit výkon mozku.

Pes a klacík

Studie ukazují, že žvýkání má na mozek komplexní vliv

Nové výsledky dobře doplňují dřívější poznatky. Zatímco předchozí studie zjistily, že žvýkání zvyšuje aktivitu v prefrontálním kortexu a zlepšuje průtok krve mozkem, což vede především k lepšímu okysličení mozku a efektivnějšímu přenosu nervových signálů, nejnovější výzkum přidává další důležitý mechanismus – zvýšení hladiny antioxidantů. To přináší účinnější ochranu mozkových buněk před oxidativním stresem a potenciálně zpomaluje proces degenerace spojený se stárnutím

Znáte ten pocit, když nemůžete najít klíče nebo zapomenete jméno někoho, koho jste právě potkali? Možná by pomohlo trochu více žvýkat.

 

Co bude dál?

Vědci tradičně zůstávají opatrní. Zdůrazňují potřebu dalších výzkumů s více účastníky a různými věkovými kategoriemi. Bylo by také užitečné prozkoumat různé materiály a délky (dřívek i žvýkání) pro lepší pochopení tohoto efektu.

Takže než začnete jako psi hledat dřevěné předměty na žvýkání, pamatujte, vědci jsou teprve na začátku zkoumání. Možná se ale v budoucnu dočkáme speciálních žvýkaček či jiných produktů inspirovaných tímto výzkumem. Do té doby si můžeme všichni trochu více vážit obyčejného žvýkání – zdá se, že našemu mozku přináší mnohem více benefitů, než jsme si kdy mysleli.

Možná nastal čas přehodnotit všechna ta napomenutí ze školních let, jako: „Nežvýkej tužku!“ Třeba jsme tím posilovali svůj mozek!

 

P.S. Jako u každého dřeva: Pozor na třísky, bacily a další rizika! Prozatím zkuste raději hutnější žvýkačku nebo tvrdší oříšek.

 

Potěšte své okolí, rozvíjejte debaty, stimulujte mysl. Sdílejte článek na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail

Tento příspěvek má jeden komentář

  1. Kája

    Tak to je tedy pecka! To by mne nenapadlo ani ve snu.Uvidime,jak pokroci vyzkum dal a co vedci noveho zjisti.Zatim zustanu u sve oblibene zvykacky Orbit.

Napsat komentář